خبرنگارزن مستقل

این سایت به آزادی بیان احترام میگذارد و در چارچوب قانون ،اخلاق و نظام اسلامی گام برمیدارد.

خبرنگارزن مستقل

این سایت به آزادی بیان احترام میگذارد و در چارچوب قانون ،اخلاق و نظام اسلامی گام برمیدارد.

توافقنامه ژنو انقلابی صلح آمیز و برگشت ناپذیر در روابط بین الملل بود

مدیر پژوهش مرکز ملی تحقیقات علمی پاریس:


تهران- ایرنا- مدیر تحقیقات مرکز ملی تحقیقات علمی پاریس با بیان اینکه هیچ توازن سیاسی در خاورمیانه بدون حضور ایران برقرار نمی شود ، تاکید کرد: آنچه در ژنو رخ داد، انقلابی صلح آمیز و برگشت ناپذیر در روابط بین الملل بود.

به گزارش ایرنا، «برنارد اورکاد» مدیر تحقیقات مرکز ملی تحقیقات علمی پاریس (CNRS) و کارشناس ایران در مصاحبه ای با روزنامه الجزایری «الوطن» در پاسخ به این سوال که چرا آمریکایی ها برای شروع مذاکره با ایرانیان تا انتخاب رییس جمهوری روحانی صبر کردند؟، گفت: سیاست های خاورمیانه ای آمریکا در 10 سال گذشته شکست خورده و برای امنیت یافتن منطقه، یافتن یک توازن ضروری بود و ما می دانیم که هیچ توازن سیاسی در خاورمیانه بدون حضور کشور با اهمیت ایران برقرار نمی شود.


وی با بیان اینکه سخنان تند محمود احمدی نژاد رییس جمهوری سابق ایران باعث توقف تماس های واشنگتن و پاریس با تهران شد، افزود: اینکه سخنان تند رییس جمهوری سابق در روند توقف تماس ها به طور نمادین نقش داشت، یک واقعیت است اما همه می دانند که قدرت برتر در ایران در دست رهبری است و نه رییس جمهوری.

این کارشناس فرانسوی تصریح کرد: کشورهای غربی به سرعت متوجه شدند که اشتباه است منتظر یک انفجار از داخل نظام یا فروریزی آن شوند زیرا جمهوری اسلامی به رغم چالش های خود یک سیستم نسبتا با ثبات، محکم و قادر به تحول از درون است.



*** ایران صندلی خود را در کنفرانس ژنو-2 خواهد داشت

مدیر تحقیقات مرکز ملی تحقیقات علمی پاریس در پاسخ به این سوال که آیا اوضاع در سوریه در انتخاب آمریکا برای نزدیک شدن به ایران تاثیر گذاشته بود؟، اظهار داشت: به نظر من در فضای فعلی و مشخصا آنچه در سوریه می گذرد، فشار زیادی بر آمریکا برای قبول پایان دادن به دشمنی با ایران داشت. شرایط در سوریه ممکن است وخیم تر شود و قدرت های بزرگ ناتوان از یافتن راه حلی برای کنار هم نشاندن طرف های درگیر در سوریه هستند؛ حتی علیرغم مذاکرات طرفین نمی توان بدون ایران کاری کرد.

برنارد اورکاد افزود: من مطمئن هستم که ایران صندلی خود را در کنفرانس ژنو-2 خواهد داشت، موضوعی که بسیاری از داده ها را تغییر خواهد داد. غربی ها باید به شکست خود در این پرونده اعتراف کنند و به ایرانیان بگویند «آقایان شما اگر قادر به حل این مساله هستید، بفرمایید.»

این کارشناس فرانسوی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه اگر اولین گام در تماس با ایران از سوی آمریکا بوده، چرا تهران این مساله را پذیرفته است، با یادآوری تاثیر تحریم ها در اقتصاد ایران، گفت: از نظر من این شرایط به سه عنصر مثبت منجر شد؛ اول در مورد پرونده هسته ای که ایران به رغم تحریم ها به فعالیت غنی سازی خود بهتر و با بهترین تکنولوژی ادامه داد، دوم ملی گرایی در ایران تقویت شد و سوم جمهوری اسلامی توانست اوضاع را اداره کند.

وی در پاسخ به سوال دیگری درباره علت اقدامات فرانسه و مخالفت آشکار لوران فابیوس با توافق ژنو در مذاکرات ژنو-2 اظهار داشت: برای نخستین بار بعد از انقلاب اسلامی در سال 1979 ایران با بقیه دنیا مذاکره کرد، از نظر من موافقت ژنو رنسانس دوباره ایران است و با آن ایران کاملا به صحنه جهانی برمی گردد.

مدیرمرکز تحقیقات مرکز ملی تحقیقات پاریس این توافق را نقطه عطفی تاریخی در خاورمیانه توصیف کرد که تمامی قدرت های بزرگ مایل به شرکت در آن بودند و افزود: آمریکایی ها قبل از همه ابتکار عمل را بدست گرفتند؛ جان کری اولین وزیر بود که روز شش نوامبر برای آغاز مذاکرات به ژنو رسید. وی از متحدان خود خواست برای امضا بیایند و به آنها گفت با همتای ایرانی خود مسایل را حل کرده است.

برنارد اورکاد با بیان اینکه اروپایی ها و در مرحله اول فرانسوی ها خواستند به آمریکا بگویند آنها هم حرف هایی برای گفتن دارند، اضافه کرد: لوران فابیوس خواستار برخی اصلاحات فنی شده بود و خواست نشان دهد حق دارد آنجا باشد ولی ایرانی ها تصور کردند که فرانسوی ها مخالف توافق هستند در حالی که چنین نبود.

این کارشناس فرانسوی ادامه داد: روس ها می خواستند نشان دهند که یک نقش تعیین کننده در امضای توافق داشتند؛ در دومین دور مذاکرات لاوروف اولین وزیر خارجه بود که در روز 22 نوامبر قبل از همتایان آمریکایی و فرانسوی خود به ژنو وارد شد. قبل از آن هم معاون وزیر خارجه خود را به تهران فرستادند؛ آنها می خواستند بگویند آمریکا شروع کننده مذاکرات و فرانسه تکمیل گر آن بود اما ما توافق را انشاء کردیم.



*** تمام کشورها از نتیجه اقتصادی و سیاسی نزدیکی ایران و آمریکا ناراضی هستند

مدیر مرکز تحقیقات مرکز ملی تحقیقات پاریس گفت: توافقنامه ژنو یک موفقیت سیاسی و دیپلماسی است و همه از مشارکت در آن راضی هستند ولی تمام این کشورها از نتیجه اقتصادی و سیاسی نزدیکی ایران و آمریکا ناراضی هستند.

وی در پاسخ به سوال دیگری درباره اظهارات دکتر روحانی در زمینه پذیرفته شدن حق غنی سازی ایران در این موافقتنامه و انکار مقامات آمریکایی تاکید کرد: آقای روحانی واقعیت را گفت، حتی اگر دو دقیقه بعد جان کری خلاف آن را اعلام کند و اینجاست که ملاحظه می شود دیپلمات ها افراد باهوشی هستند.

اورکاد در توضیح گفتن واقعیت از سوی رییس جمهوری ایران تصریح کرر: ایرانی ها می گویند ما حق غنی سازی داریم در حالی که حق غنی سازی به خودی خود وجود ندارد اما آنها حق دارند زیرا در موافقت نامه، غربی ها اعتراف می کنند که ایران حق توسعه هسته ای غیرنظامی دارد و این برنامه شامل غنی سازی و فعالیت های متعدد دیگر است؛ در نتیجه آقای روحانی و جان کری با بازی الفاظ تلاش می کنند همه را راضی نگهدارند.

این کارشناس فرانسوی در پاسخ به سوال دیگری درباره علت مخالفت رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی با توافق ژنو اظهار داشت: اسراییلی ها و سعودی ها از پایان سی سال کنار ماندن ایران از صحنه جهانی خشمناک هستند زیرا در این مدت آنها دوستی با آمریکا در این منطقه حساس را به انحصار خود در آورده بودند.

وی با بیان اینکه آمریکا هرگز رژیم صهیونیستی و عربستان را رها نمی کند، افزود: این دو کشور از تغییر توازن قوا در منطقه به نفع ایران هراسناکند ولی به نظر من آنچه در ژنو رخ داد یک انقلاب صلح آمیز و برگشت ناپذیر در روابط بین الملل بود.

اورکاد از لحاظ امنیتی مساله ای را متوجه عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی در رابطه با توافقنامه ژنو ندانست و افزود: در زمینه مسایل امنیتی دو متحد برای آمریکا چیزی برای ترسیدن ندارند و نباید نگران باشند بلکه برعکس دولت اسراییل از روابط طبیعی ایران با کشورهای غربی امنیت بیشتری خواهد یافت؛ این آرامش سیاسی بسیار مهم تر از مساله هسته ای است زیرا از نظر من مساله هسته ای موضوعی فنی است که به سادگی قابل حل است.

مدیر تحقیقات مرکز ملی تحقیقات پاریس ادامه داد: در مدتی که همه درگیر پرونده هسته ای ایران بودند، اسراییل به شهرک سازی در کرانه غربی ادامه داد.

این کارشناس فرانسوی عربستان را مخالف ایدئولوژیک ایران دانست و افزود: رییس جمهور روحانی سخنانی همدردانه در مقابل عربستان به زبان آورده و بارها اعلام کرده است عربستان را رقیب نمی داند بلکه این کشور را شریکی منطقه ای برای کشورش به شمار می آورد.
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد