
مصاحبه اختصاصی وارش با غسال(مرده شور)بهشت فاطمه (س):
مردی که مسافران ابدی را غسل می دهد
سکینه نوری تیرتاشی
صبح یک روز کاری آخر شهریور ماه است آفتاب رو گرفته آخر تابستان چندان فروغی برای تابیدن ندارد. کمی دورتر از هیاهوی پر سرو صدای شهر زندگان در چند کیلومتری خارج از شهر ،سکوتی عمیق ساکن است .سکوتی که صدای علفهای زیر پای من به راحتی روی صورتش خش می اندازد .اینجا بهشت فاطمه(س) بهشهر، شهر بزرگ مسافران ابدی است .ماشین های پر تعداد پارک شده و شیون چند زن که روی خاک در آن دور دستها افتاده اند سکوت عمیق این محوطه بزرگ را می شکند .
در ورودی آرامستان ،دفتر کوچکی با شیشه های حصار شده با میله های فلزی قرار دارد .در می زنم و وارد می شوم .رامین میکائیلی مسئول بهشت فاطمه (س) با رویی خوش مرا دعوت به نشستن می کند و می گوید کسی که می خواهید از او مصاحبه بگیرید مشغول انجام کار دفن است و به محض پایان یافتن کارش می آید.می نشینم و منتظر می شوم.
«این محوطه بزرگ 14 هکتار مساحت دارد و حدود 20هزار قبر را در خود جای داده است» این را مسئول آرامستان می گوید که صدایش همراه با صدای تق تق پنکه سقفی بالای سرم در گوش می پیچد. جمعیت سیاه پوشی که به سوی ماشین ها می آیند از پایان مراسم دفن عزیز از دست رفته حکایت دارند . کسی که امروز زندگی ابدی خود را آغاز کرده است. تا بحال به چنین مکانی برای مصاحبه نیامده ام از بین همه گفتگوهایی که انجام داده ام به این گفتگو حس دیگری دارم مثل مرز باریکی بین بودن و نبودن ،درست مانند زمانی که چشم را می بندی و نگرانی تاریکی پشت پلک را حس میکنی دقیقا شبیه این.چرخش افکار ذهنم به پایان نرسیده بود که صدای باز شدن در مرا به خود آورد .مرد جوانی با چکمه وارد اتاق شد .صادق ریاحی با 35سال سن همان مرد غسالی بود که مصاحبه ام را با او آغاز کردم.مرد غسالی که خیلی ها را برای شروع زندگی ابدی غسل می دهد.
ا زخودتا ن بگویید چه شد که غسال شدید؟
اصلیتم اهل یکی از روستاهای هزار جریب بهشهر است از بچگی دامداری داشتیم و سرم به چوپانی گرم بود دیپلم دارم ازدواج کردم و پدر دو بچه نه و پنج ساله هستم.اینکه چه شد که به غسالی روی آوردم به این خاطر بود که پدر زنم غسال بود من هم بیکار بودم او مرا به شهرداری معرفی کردو به اینجا آمدم و مشغول شدم.
از چه سالی؟
از سال 86تا حالا اینجا هستم
اولین بار که جنازه ای را غسل دادید چه احساسی داشتید؟ نمی ترسیدید؟
چرا اوایل می ترسیدم اما بعد برایم عادی شد اوایل کار پدر زنم می شست و غسل می داد و من نگاه می کردم و آب می ریختم اما یک روز او نبود و من مجبور شدم شروع کنم و شستم .
قبل از غسالی هم چنین تجربه ای این چنین در زندگی داشتید؟
قبل از آن نه ، اما در روستا کندن قبر را دیده بودم .
جزئیات کار خود را شرح دهید کارتان در اینجا چگونه است؟
کندن قبر ،دفن کردن ،غسل دادن ،نظافت و جارو کردن آرامستان جزو وظایف من است.
از کارتان راضی هستید؟ حق و حقوقتان چگونه است؟
شکر خدا راضی ام . ما نیروهای شرکتی شهرداری بهشهر هستیم و طبق قانون کار حقوق می گیریم.
مراحل آغاز کارتان در غسالی چگونه است؟
ابتدا لباس را قیچی میکنیم و بعد با صابون و لیف می شوریم و با آب سدر سه بار غسل می دهیم و 3بار با آب کافور و 3بار هم با آب خالص و بعد با حوله خشک می کنیم و می آییم بیرون و کفن می کنیم . توی تابوت می گذاریم و بعد هم دفن می کنیم .
ساعت کاریتان چطور؟
از 6صبح تا 7 غروب؛ اما هر وقت مرده ای برای شستن هم باشد می آییم.
خانواده و یا اطرافیان با شغل شما مشکلی ندارند؟
نه؛ خانواده ام و خودم راضی هستیم و مشکلی نداریم
ابزارکارتان چیست ؟ شستن و غسل یک مرده چقدر زمان می برد؟
شغلم چند بخش دارد نظافت ، غسالی ، کندن قبر و کارهای دفن . در کندن قبر بیل و کلنگ و در غسالی هم دستکش ، رپوش ، صابون ،لیف و چکمه . شاید هر مرده ای نیم ساعت تا چهل دقیقه .
تا بحال شده آشنا و یا یکی از نزدیکان را غسل داده باشید؟
بیشتر مرده ها را می شناسم. اقوام بسیار نزدیک نه. اما از بچه های محلمان را شستم .
در حین کار اتفاق عجیبی برایتان افتاده؟ مثلا مرده ای زنده شده باشد ؟ و یا نکته ای که عجیب به نظر بیاید؟
نه ندیدم .
از مرده هایی که بیشتر در ذهنتان مانده اند برایمان بگویید.
مرده های زیادی را شستم و تیمم دادم.اتفاق عجیبی را ندیدم که مثل خاطره در ذهنم بماند تا برایتان تعریف کنم اما خوب بچه ای بوده که یک قلو از یک دو قلو بودند که غسل دادم و یا مرده ای هم بود که گندیده بود و دو هفته از مرگش می گذشت و جنازه ای هم در دستگاه کاه خرد کنی افتاده بود و تمام اجزای بندش خرد شده بود .
غسل دادن چه کسی بیشتر ناراحتتان کرد؟
کودک ببینم که برای غسل آورده اند ناراحت می شوم. یک روز دو بچه و یک مادر را که توسط پدرشان کشته شده بودند آورده اند. من بچه ها را شستم و غسل دادم و خیلی ناراحت شدم .
تا بحال چند مرده را غسل داده اید ؟و یا تیمم کرده اید؟
زیاد غسل دادم و تیمم کردم. فکرکنم حدود هزار تا شده اند شاید هم بیشتر .گاهی اوقات پیش می آید که تا روزی 5 تا مرده هم شسته ام .
برخورد افرادی که مردهایشان را شسته اید و شما را در جامعه می بینند و به یاد می آورند چطور است؟
آنهایی که مرا در جامعه و یا در بانک و یا اداره ای می بینند و می شناسند که عزیزانشان را شسته ام سعی می کنند که کار مرا راه بیاندازند و به من لطف می کنند .
آیا برایتان اتفاق افتاده که اعضای خانواده متوفی از کارتان نارحت شوند و با شما برخورد مناسبی نداشته باشند ؟
خیلی کم، چون ما کاملا به شغل خود آشنایی داریم و خانواده های عزادار را درک می کنیم اما بعضی اوقات پیش آمده، به طور مثال یک روز کار دفن که تمام شد به سفارش یکی از اعضای خانواده متوفی روی خاک را لگد می کردم تا خاک نشست کند اما پسر متوفی وقتی صحنه را دید آمدو بامن درگیر شد .اما خوب بعد که برایش توضیح دادند عذر خواهی کرد .
تفاوت کار خودتان را بادیگر مشاغل در چه می بینید؟
کا رما خدمت به مردم است و انجام وظیفه می کنیم اما تفاوتش با دیگر شغل ها این است که اگر قصوری در هر کاری انجام شود می توان از آن فردی که قصور در حقش انجام شده عذ رخواهی کرد و رضایت گرفت اما کار ما باید با دقت تمام انجام شود زیرا از مرده نمی توان عذر خواهی کردو رضایت گرفت به همین خاطر نهایت دقت و رعایت حق را در کارم انجام می دهم .
مشکلات شغلتان چیست ؟
از شغلم راضی ام .اما مطمئنا داشتن امکانات بیشتر انجام وظیفه و خدمت به مردم را بهتر می کند. غسالخانه بهشت فاطمه (س)خوب است . از محل کارم راضی هستم اما مکانی که به عنوان استراحتگاه و برای رفع خستگی باشد نداریم مجبوریم در کانکسی که اینجا قرار داده اند استراحت کنیم و لباسمان را عوض کنیم که این کار برایمان سخت است .
اگر غسال نمی شدید دوست داشتید چه کاره شوید؟حتی اگر برایتان فکری محال بود؟
اگر غسال نبودم چه کاره می شدم؟(با سکوتی عمیق و لبخندی بر لب)راستش اصلا به این موضوع فکر نکردم بچه که بودم به آینده آنقدر ها فکر نمی کردم.
واقعا؟
بله
حرف آخر:
تشکر از شما که به یاد شغل ما بودید و از ما احوالی پرسیدید .خواسته ای که دارم این است که در پرداخت حق و حقوق و اضافه کاری ما مسئولان لطف کنند و به فکر ما باشند و برای استراحتمان جایی را تدارک ببینند که در زمان استراحت بتوانیم برای تجدید قوا مکان مناسبی را داشته باشیم .الان اگر تشریف بیاورید می بینید که ما تنها یک کانکس داریم که باید در آن استراحت کنیم و در تابستان و زمستان آنجا باشیم که این واقعا سخت است. امیدوارم مسئولان امر به این مسئله توجه کنند .
رسانههای ایران از بازداشت صدرا محقق، روزنامهنگار و دبیر سرویس اجتماعی روزنامه شرق خبر دادهاند. یکی از همکاران این روزنامهنگار در توییتر نوشت صدرا محقق صبح روز دوشنبه در منزل خود بازداشت شد.
خبرگزاری مهر، وابسته به “سازمان تبلیغات اسلامی” روز دوشنبه (۲۹ شهریور/ ۱۹ سپتامبر) نوشت: «یکی از عوامل ارتباطی میان رسانههای ضد انقلاب طی عملیات اطلاعاتی توسط یکی از نهادهای امنیتی دستگیر شد.»
این خبرگزاری در ادامه خبر خود به نقل از “یک منبع آگاه” نوشت: «صبح روز جاری “ص- م” که اقدام به تهیه گزارشهایی از اوضاع داخلی کشور برای رسانههای ضدانقلاب میکرد، دستگیر شد.»
مسعود کاظمی یکی از گزارشگران روزنامه شرق نیز روز دوشنبه در توییتر نوشت: «صدرا محقق، دبیر سرویس اجتماعی روزنامه شرق صبح امروز در منزل خود بازداشت شد».
خبرگزاری مهر گزارش خود درباره بازداشت صدرا محقق را با یک طرح گرافیکی که در آن از عنوان “نفوذ” استفاده شده، منتشر کرده است.
واژه “نفوذ” یکی از تعابیر رایجی است که نهادهای امنیتی و اطلاعاتی در بازداشتهای سالهای اخیر روزنامهنگاران از آن استفاده میکنند. عیسی سحرخیز، احسان مازندرانی، آفرین چیتساز و پویا صفرزایی نیز از جمله روزنامهنگارانی بودند که زیر این عنوان اتهامی بازداشت شدهاند.
هنوز از علت بازداشت و اتهام روزنامهنگار شرق خبری منتشر نشده است. صدرا محقق در مرداد سال ۱۳۹۱ نیز به همراه چندین خبرنگار برای مدت کوتاهی بازداشت شده بود.
دو روز پیش یاشار سلطانی، مدیر مسوول پایگاه خبری معمارنیوز نیز به دلیل انتشار گزارش سازمان بازرسی کل کشور درباره واگذاری غیرقانونی املاک در شهرداری تهران بازداشت و روانه زندان شد.
به گفته وکلای یاشار سلطانی، اتهام او صرفاً انتشار گزارشی است که از سوی عالیترین نهاد نظارتی یعنی سازمان بازرسی کل کشور تهیه و تنظیم شده و هیچگاه صدور این گزارش تکذیب نشده است.
منبع دویچه ویله
نشست خبری رئیس کمیسون کشاورزی در شرق مازندران:
محصولات ترا ریخته تهدید جدی برای سلامت مردم/ 600هزار هکتار ازجنگلهای شمال مخروبه است
بهشهر-خبرنگار وارش
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس که در اولین نشست خبری خود با خبرنگاران حوزه انتخابیه شرق مازندران و در محوطه تاریخی عباس آباد بهشهر سخن می گفت با بیان اینکه لایحه اصلاح قانون نحوه جلوگیری از آلودگی هوا در کمیسیون کشاورزی تصویب شد، اظهار داشت : این لایحه که سه سال بلا تکلیف مانده بود در کمیسیون کشاورزی مورد تصویب قرار گرفت وبرای مطرح شدن در صحن علنی به هیات رئیسه ارسال شد .
علی محمد شاعری به برنامه ششم توسعه اشاره کردو گفت:در کمیسیون کشاورزی 17 مورد از این برنامه که مربوط به کمیسیون بود مورد بررسی قرار گرفت و علاوه بر آن هم بندهای الحاقی برای آن تصویب شد.
نماینده مردم بهشهر، نکا و گلوگاه در مجلس شورای اسلامی به بندی در برنامه ششم توسعه در خصوص محصولات تراریخته اشاره کرد و بیان داشت:کمیسیون کشاورزی نظر کارشناسانه و علمی خود را در این خصوص مطرح کرد و د رکمیسیون مصوب شد که واردات، تولید و مصرف محصولات تراریخته در کشور ممنوع شود زیرا تولید ،رهاسازی و مصرف این محصولات آسیب جدی به کشور می زند.
وی ادامه داد:محصولات تراریخته دیمی وارد کشور می شود و مصرف این مواد در طولانی مدت خطر بزرگی برای مردم است و سلامت آنان را تهدید می کند .
شاعری با ابراز تاسف از کاهش مساحت جنگل ها در کشور به اهمیت حفاظت از آن پرداخت و تاکید کرد: 600هزار هکتار از جنگلهای شمال مخروبه است .
وی به طرح تنفس جنگل اشاره کردو بیان داشت: در طرح تنفس جنگل در صدد هستیم بهره برداری صنعتی از جنگل های شمال قطع شود و به سمت طرحهای اکوتوریسمی ،گردشگری و طبیعت گردی برویم.
نماینده مردم شرق مازندران در مجلس دهم، با بیان اینکه کمیسیون کشاورزی در صدد ایجاد دوره تنفس طولانی مدت برای جنگل های شمال کشور است افزود: تنفس طولانی مدت جنگل راه نجات جنگلهای شمال است در شمال باید به تجدید حیات و فرآوری طبیعی جنگل توجه شود و با قرق کردن آن جنگل خودرا احیا کند.
شاعری به پدیده کوه خواری اشاره و عنوان کرد:کوه خواری زخمی بر بدن طبیعت است و من این موضوع را به طور جدی پیگیری خواهم کرد .وی در خصوص مطالبات گندمکاران گفت:40درصد مطالبات گندمکاران باقی مانده است که به زودی تسویه خواهد شد تاکشاورزان بتوانندبرای سال زراعی جدید آماده شوند.
رئیس کمیسیون کشاورزی ،آب و منابع طبیعی مجلس از واردات برنج انتقاد کردو گفت:در سالجاری حدود دو و نیم میلیون تن برنج داخلی از کشاورزان خریداری شده که این میزان برای مصرف داخلی کافی است.
شاعری کیفیت برنج تولیدات داخل را خوب ارزیابی کردو افزود:با تولیدات خوبی که در کشور داریم مردم می توانند از تولید با کیفیت داخلی استفاده کنند و تولید داخل پاسخگوی نیاز مردم است و ضرورتی برای واردات برنج وجود ندارد .
وی در خاتمه سخنانش خاطر نشان ساخت: در زمینه مسائل حوزه انتخابیه شرق مازندران نقطه نظرات شفاف خود را در هفتم اسفند ماه سالجاری با صراحت بیان خواهم کرد.